Dirt Devil Spider op Espruino of Arduino: deel 1 (introductie)

Met robotstofzuigers kun je het zo duur maken als je wil: modellen van € 1.000,00 zijn niet gek. Net wat je wilt, maar wij maken al jaar en dag met liefde gebruik van onze supergoedkope Dirt Devil Spider M607 (€ 75,00). Geinspireerd door YouTube heb ik er nog een besteld. Niet om als domme stofzuiger door het leven te rijden, maar om zelf om te bouwen tot prijsloze, slimme schoonmaakkoning. In deel 1 van dit miniblog blik ik terug op wat anderen hebben gedaan en doe ik mijn eigen plan uit de doeken.

Markus Mueller

Het YouTube-kanaal van Markus Mueller biedt een eerste inzicht in de binnenkant van de Dirt Devil Spider. Het brein van de Dirt Devil bestaat uit een IC dat aan de printplaat is gesoldeerd. Mueller kiest voor de praktische weg en soldeert jumperwires aan de poten van het IC. De jumperwires sluit hij verder aan op een Arduino Nano en zo neemt hij de besturing over. Kennelijk is het signaal van zijn Arduino Nano sterk genoeg om dat van de IC te overheersen.

Paai

Verder onderzoek is gedaan door Paai. Paai heeft het originele IC geidentificeerd als een EM78P153K en de datasheet erbij gezocht. Bijzonder erkentelijk ben ik hem voor het pin-out schema van het IC:

Anders dan Mueller, heeft Paai het originele IC van de printplaat verwijderd, en jumperwires aan de printplaat gesoldeerd. Ook gebruikt Paai niet een Arduino Nano, zoals Mueller deed, maar een Wemos D1-R2. De Wemos is gebaseerd op de ESP8266-wifi chip en kan dus over internet benaderd worden.

Paai raporteert echter enkele problemen. Allereerst wordt de voedingsspanning van de Wemos onderbroken op het moment dat de acculader wordt aangesloten. Bovendien begint de zuigmotor/ventilator te draaien als de acculader wordt aangesloten, ook al staat de schakelaar op "UIT". Tot slot wil de accu wel opladen, maar wordt deze na een nacht erg heet en moet deze worden uitgenomen voordat hij weer werkt.

Thijsmans' plan

Ik wil niet alleen de besturing van de Dirt Devil overnemen, ik wil het apparaat daadwerkelijk slimmer maken. En dat doe ik bij voorkeur niet in C(++) of Lua, maar in Javascript. Daarmee heb ik anderhalf decennium ervaring - zij het niet op het gebied van microprocessors. Mijn wensenlijstje is als volgt:

  • Voor het denkwerk een NodeMCU v3 (net als de Wemos D1-R2 een ESP8266 voor wifi);
  • geflasht met Espruino-firmware voor Javascript aansturing;
  • de NodeMCU moet worden weggewerkt in de Dirt Devil in plaats van erbuiten;
  • slimme locatiebepaling zodat de ruimte in kaart kan worden gebracht om een optimaal zuigpatroon te bepalen;
  • return-to-base voor automatisch herladen;
  • het opladen van de accu werken krijgen.

Op deze miniblog zal ik op onregelmatige basis verslag doen van mijn bevindingen.

Over Thijsmans

Thijsmans houdt van internet, techniek en het snijvlak daarvan. Hij klopt vloeiend PHP, MySQL, HTML, CSS en Javascript, maar is niet gehinderd door enige elektrotechnische kennis. De hier beschreven gebeurtenissen moeten dan ook vooral niet worden opgevat als advies of wijsheid, maar als verslaglegging voor de mensheid. Do not try this at home!

 

Meer inhoud als dit:

© 2019 @Thijsmans